PROGRAM
Musik av Rickard Näslin och Astrid Pullar från kl.17.30
Invigning och boksläpp kl.18.00
• Ellen Hyttsten, ordförande JLK
• Görel Åsbo-Stephansson, huvudförfattare till boken Konstpaus
• Invigningstalare Olov Amelin, Jamtli
• Musik
• Utställningen Blickar öppnas
• Boken Konstpaus finns att köpa i Jamtli Butik
Fri entré för medlemmar i JLK. Ordinarie entré 130 kr.
Att se och bli sedd
Jamtli 14 juni 2023 – april 2024
Fri entré för medlemmar i JLK 14 juni. Utställningen ingår därefter i Jamtlis ordinarie entré.
När vi betraktar ett porträtt kan vi känna att den som porträtterats tar plats och iakttar oss. Blicken kan rymma sorg, glädje, stolthet, eller rädsla. Också konstnärens uppväxt och livserfarenheter präglar den bild som skapas. Vi möter konstnären i porträtten.
I utställningen kan vi se konstnären Ante Karlsson-Stig som självsäkert betraktar oss i sitt självporträtt. Med ryggen vänd mot fjällandskapet som är djärvt avbildat i förenklad stil. Anders Zorns bild Ungbjörken, där den unga flickan med en skygg, avvaktande blick poserar i björkskogen. Gerda Tiréns målning Flicka i vagn , ömsint och idyllisk, men som också visar hur denna kvinnliga konstnär – efter giftermål och med barnafödande – fick hämta sina motiv i hemmet. Även vi som betraktar ett porträtt är präglade av våra föreställningar och erfarenheter. I porträttet En alldelens särskild dag skapad av Carl Johan de Geer är vår frihet i tolkningen stor.
Utställningen har gjorts av JLK, i samarbete med Jamtli. Samtliga verk ingår i Jamtlis stora konstsamling, som omfattar 3500 verk.
Tack till Lignells fonder, Gamla Östersund, Sparbanksstiftelsen Jämtlands län, Häradsskrivare E Livéns stiftelse, Östersunds kommun, Region Jämtland Härjedalen för ert stöd.
Nedslag i Jamtlis konstsamling
Boken kostar 280 kr och finns från 14 juni att köpa hos bl.a. Jamtli Butik och LUX.
Boken innehåller 61 konstpauser i essäform, som handlar om verk ur Jamtlis – Jämtlands läns museums – cirka 3500 verk stora konstsamling.
I första kapitlet, som visar självporträtt, möter man Ante Karlsson-Stig med pipan i munnen och i kapitlet med porträtt presenteras välkända konstnärer som Hanna Hirsch-Pauli, Anders Zorn, Helene Schjefbeck och Lennart Rodhe, alla med bilder av kvinnor.
I ett annat kapitel visas årstidernas spegling i naturen och där finns Anton Genbergs Vinterafton och Helmer Osslunds Fjällandskap i höstdräkt. I ett kapitel med mytiska landskap presenteras en solnedgång av Carl Kylberg, ett orientaliskt fantasilandskap av Primus Mortimer Pettersson och ett skogslandskap med magi av Ingegerd Möller.
I kapitlet där målare träder fram med en kritisk blick visas Johan Tiréns Efter snöstormen och Berta Hanssons Sista ko-sommaren och i bokens sista kapitel presenteras omslagsbildens nyskapande Henri Matisse med ett av hans cut-outs, hans utklipp.
Boken kommer att uppskattas av alla som är intresserade av att möta konstnärer och ta del av deras skapande. Många av dessa konstpauser har ingått i Jämten, årsboken för Jamtli, Jämtlands läns konstförening och Heimbygda, men de är nu omarbetade för att endast handla om verk som finns i Jamtlis konstsamling. Här finns ytterligare några konstnärer presenterade, som Henri Matisse, Carl Kylberg, Anders Zorn och Lennart Rodhe.
Konstpauserna är skrivna av fil.mag. Görel Åsbo-Stephansson, tidigare lärare och studierektor, ledare för skrivarkurser och tidigare verksam som ordförande i Jämtlands läns konstförening. I hennes examen ingår ämnen som litteratur, historia, konst och estetik. Christina Wistman, biträdande chef för Jamtli och fil.dr i konst- och bildvetenskap, har skrivit en inledande text om konstsamlingen. Boken är formgiven av Lena Andersson.
Tack till Lignells fonder, Gamla Östersund samt Häradsskrivare E Livéns stiftelse, Östersunds kommun för ert stöd.